Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

2017
14
Okt

Voor het internationale filmfestival in Cannes ontwierp Studio Sabine Marcelis een ruimtelijke installatie die diende als ontmoetingsplek voor de internationale filmindustrie. Een variatie op de installatie is te zien in Gallery 3 vanaf 14 oktober 2017.

2017
11
Jul
11/07/2017 – 03/09/2017
 

In het themajaar '100 jaar De Stijl. Mondriaan tot Dutch Design’ heeft PostNL in samenwerking met Het Nieuwe Instituut en het Gemeentemuseum Den Haag een postzegelvel van tien De Stijl-postzegels uitgegeven met topstukken van beider musea. De pop-in expo toont in de zomerweken de context van dit door ontwerpbureau PutGootink ontworpen postzegelvel met onder meer een korte film over het maakproces, één van de topstukken uit de collectie van Theo van Doesburg en een eigentijds behangontwerp geïnspireerd op De Stijl.

2017
29
Jun

Huis Sonneveld geldt als een schoolvoorbeeld van Het Nieuwe Bouwen. Maar de ontwerptekeningen laten zien dat de functionalistische vorm van het huis weliswaar snel gevonden was, maar dat het bereiken van een functionele indeling meer voeten in de aarde had. Architectuurhistoricus en conservator Hetty Berens gaat aan de hand van archiefmateriaal op zoek naar de ontwerpgeschiedenis van het huis. Welke keuzes zijn er gemaakt, en wie waren daar bij betrokken?

2017
10
Jun
10/06/2017 – 17/09/2017
Gemeentemuseum Den Haag

Nederlandse architecten en vormgevers als Gerrit Rietveld, Theo van Doesburg, Cornelis van Eesteren en J.J.P. Oud hebben de weg vrijgemaakt voor generaties vernieuwers na hen. Over de wortels van De Stijl is minder bekend. In Den Haag tonen Gemeentemuseum Den Haag en Het Nieuwe Instituut een overzicht van tekeningen, maquettes en meubelstukken van deze invloedrijke kunstbeweging. Voor het eerst samengebracht bieden de werken verrassende inzichten: dat wat eenduidig of simpel oogt, is dubbelzinnig en complex. En wat nieuw lijkt, blijkt soms al langer te bestaan.

2017
17
Mei

Het Nieuwe Instituut, EYE Filmmuseum en het Nederlands Filmfonds slaan de handen ineen voor de inrichting van het Nederlands paviljoen en bieden Nederlands designtalent een podium tijdens het internationale Filmfestival Cannes. Studio Sabine Marcelis is uitgenodigd om vanuit haar werkpraktijk te reageren op het themajaar Honderd jaar De Stijl in de vorm van een ruimtelijk ontwerp dat dient als ontmoetingsplek voor de internationale filmindustrie.